Sou a: Inici / Notícies / Els problemes de la ela geminada, 100 anys després

Els problemes de la ela geminada, 100 anys després

per Sebastià Vila-Marta darrera modificació 24/01/2013 17:50
Documentació de l'acte de presentació celebrat el 23 de gener, conjuntament amb la Fundació puntCAT i amb la col·laboració de Mortiz
Els problemes de la ela geminada, 100 anys després

puntCAT, Moritz, públic i Grup de Treball

El 23 de gener, tingué lloc la presentació pública del «Projecte de normalització tipogràfica de la ela geminada», a lemblemàtic espai del «Bar El Velódromo». De la mà de la Fundació puntCAT i el Grup de Treball, vam mostrar de prop els detalls (alguns ben sorprenents) de la feina feta fins ara, tot gaudint de lespai i refrigeri que cerveses Moritz ens va oferir.

Aquí teniu l'enllaç a l'«streaming» sencer de la retransmissió en directe de l'acte… http://fundacio.cat/elageminada/ …i que ara podeu tornar a visionar.

Aquí teniu un recull fotogràfic de les diferents intervencions i del selecte públic que ens acompanyà http://www.flickr.com/photos/puntcat/sets/72157632596062947/

Aquesta és la presentació que il·lustrà el text amb testimonis i exemples sobre la problemàtica http://www.slideshare.net/puntcat/presentaci-del-projecte-de-normalitzaci-lingstica-de-la-ela-geminada

 

El 14 de gener de 1913, ara fa cent anys, el plenari de l’Institut d’Estudis Catalans aprovà les Normes Ortogràfiques de la llengua catalana. Amb elles, va néixer la ela geminada, el signe més genuí de la nostra llengua.

Des de finals del segle xx, amb l’eclosió de les tecnologies de la informació, la ela geminada pateix noves dificultats que podem encaixar en cinc grans blocs:

  • Desconeixement o manca de cura a l’hora d’escriure-la correctament.
  • Dificultat o impossibilitat tècnica d’escriure-la correctament (alguns telèfons i tauletes de darrera generació no disposen del punt volat).
  • Pèrdua dels criteris tipogràfics tradicionals per a dissenyar el caràcter correctament (p.e. l’amplada no es correspon amb la que es recomanava originàriament).
  • Problemes en el processament de dades associats al punt volat (el tractament informàtic escapça les paraules que duen la ela geminada).
  • Existència d’una doble codificació de la ela geminada (el caràcter «L·» genera problemes d’intercanvi d’informació).

 

Atesa la situació actual, cal treballar per cercar-hi solucions. Principalment:

  • Col·laboració amb Unicode per codificar bé el caràcter i resoldre els problemes tècnics actuals.
  • Elaboració i difusió d’un estudi tipogràfic que fixi els patrons a seguir per a un bon disseny del caràcter.
  • Col·laboració amb les empreses tecnològiques per facilitar l’escriptura de la ela geminada.

 

Des del 2004 hem anat recollit informació i deficiències per trobar possibles propostes de solució. Amb aquesta intenció, hem obert vies de diàleg amb diversos organismes i institucions com l’Institut d'Estudis Catalans, l’Unicode Consortium, la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Fundació puntCat i Softcatalà.

Com a grup de treball format per professionals, investigadors i professors, aportem des del voluntariat les nostres especialitats en aquest repte polièdric, molt més complex del que realment pugui semblar des de fora, i amb necessitat de més recursos si realment volem fixar amb qualitat i rigor aquest signe únic que identifica la nostra comunitat lingüística al món.

 

Grup de Treball de normalització tipogràfica de la ela geminada

Fundació puntCAT